Tuinaanleg tips

Voor een huizenbezitter is zijn eigen huis zijn kostbaarste bezit. Op de tweede plek komt doorgaans de tuin die bij dat huis hoort. Hoe groot of hoe klein je tuin ook is; het is een plek waar je waarschijnlijk behoorlijk wat tijd zal doorbrengen. De tuin is echter het laatste waar je als huiseigenaar aan toekomt om in te richten. De reden is dat je altijd eerst bezig gaat met de meubilering en de stoffering van je huis voordat je aandacht besteedt aan de tuin. Het gevolg is dat je tuin er vaak de eerste jaren verwaarloosd bij ligt voordat je ermee aan de slag gaat.

Praktische tips voor tuinaanleg

Als je jouw tuin onder handen wil gaan nemen zal je wellicht eerst moeten gaan ruimen. Groen wat niet is onderhouden zal zijn verwilderd. Als je platen uit model zijn gegroeid is er doorgaans weinig meer te redden. Ze zullen uit de grond moeten en er moeten nieuwe planten in je tuin wil je een fleurig geheel houden. Voor het wegruimen van je oude groen kan je natuurlijk zelf de tuinhandschoenen aantrekken. Je trekt al het oude groen uit je tuin en een eventueel verwilderd grasveld haal je ook weg. De bovenste laten kan je doorgaans met gereedschap wegscheppen. Zie je dit niet zitten, dan kan je een grondwerk bedrijf vragen om met de minigraver je tuin af te graven en deze daarna weer op te vullen met tuinaarde of ophoogzand. Belangrijk is dat je een ontwerp voor je tuin maakt. Bepaal waar je jouw terras en eventuele andere zitjes wil hebben. Bepaal ook waar je beplanting wil aanbrengen. Kom je er niet uit om een goed tuin ontwerp te maken, dan kan je de hulp van een tuinarchitect, een hovenier of een tuinman inroepen.
Met een duidelijk overzicht van jouw tuin met de maten erbij kan er een mooi ontwerp voor jouw tuin worden gemaakt. Jouw tuinwensen staan in dit geheel voorop.
Als je beplanting wil gaan aanleggen is het belangrijk dat je weet op welke windrichting jouw tuin ligt. Je hebt tuinen die nagenoeg de hele dag de volle zon hebben. Die tuinen moeten wel zijn ingericht op die volle zon. Je moet niet voor planten kiezen die schaduw nodig hebben en niet in de volle zon mogen. Ze zouden verdorren waar je bij zit en dat is heel jammer. Als je jouw planten niet goed zelf kan uitkiezen of als je geen zicht hebt op de uiteindelijke afmetingen van je planten kan je een beplantingsschema laten maken door de tuinarchitect, de tuinman of de hovenier. De grondwerkzaamheden om een terras en een tuinpad voor te bereiden kan je door een stratenmaker laten doen. Deze zal desgewenst je oude bestrating hergebruiken als deze nog goed is. Is je bestrating niet meer goed, dan zal de stratenmaker je adviseren om nieuwe tegels te kopen. Als je handig bent tik je een restpartij op de kop waarmee de basis voor jouw droomtuin gerealiseerd zal worden.

Hoeveel gaat een tuinaanleg je ongeveer kosten

Jij wil  natuurlijk weten hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn voor je tuinaanleg. We geven je een aantal richtprijzen die je in je achterhoofd mag houden als je jouw tuin gaat inrichten.

Welk product wil je kopen welke dienst wil je laten uitvoeren Per welke eenheid is de prijs berekend Wat is de prijs per eenheid
Hovenier inhuren Per uur Tussen 35 en 55 euro
Hovenier inhuren Per dagdeel Gemiddeld 200 euro
Aanleg tuin Per vierkante meter Tussen 50 en 100 euro
Afgraven van je tuin inclusief afvoeren oude grond en ophogen met nieuwe grond, met terugplaatsing van de oude bestrating Per vierkante meter Tussen 25 en 35 euro

 

  • Als je handig bent. Heb jij groene vingers en ben je niet bang om flink de handen uit de mouwen te steken? In dat geval leg je zelf je tuin aan. Je neemt er een paar dagen de tijd voor en met jouw tuinontwerp ter hand kom je tot een mooie tuin.
  • Als je alle werkzaamheden liever uit handen geeft. Laat jij het aanleggen van je tuin liever over aan een hovenier, dan ben je een bedrag per uur kwijt maar je krijgt er wel heel wat voor terug. De hovenier zal jouw tuin van ontwerp tot uiteindelijke aanleg voor jou realiseren.

Hoe is het prijskaartje van een tuin aanleggen opgebouwd

Hoeveel het kost om je tuin aan te leggen heb je zelf in de hand via keuzes die jij maakt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe groot is jouw tuin.
  • Keuze 2: Wat voor tuin wil jij ? Wil je een voordelige tuin met een stuk gazon en een terras en tuinpad of wil je er veel zitjes en waterpartijen bij. Het zijn zaken die de prijs van een tuinaanleg bepalen.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op

Offertes opvragen

Je bespaart het snelste op de kosten van je tuinaanleg door offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

 

 

Tuinaannemers vergelijken

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per tuinman in jouw regio. Vergelijk daarom in een keer tot 6 offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30%.