Kosten tuinaanleg per m2

Je tuin, dat is voor veel woningbezitters het visitekaartje van je huis. Je tuin is de plek waar jij in je vrije tijd het meeste te vinden bent. Het is een heerlijke plek om te kunnen ontspannen en om helemaal bij te komen van een drukke dag of een drukke hectische week. Toch is je tuin niet de plek die je bij de koop van een huis als eerste laat aanleggen. Veel huizenkopers besteden hun geld eerst aan de stoffering en de inrichting van hun huis. De tuin blijft er daarna nog een behoorlijke tijd verloren bij liggen. Jij bent zo druk met het inrichten van je huis dat het niet opvalt dat je tuin bestaat uit de vergane glorie uit de tijd van de vorige bezitters.

Hoeveel kost een tuinaanleg per vierkante meter

Op  het moment dat je dan aan het tuinieren gaat kom je erachter dat je tuin behoorlijk wat achterstallig onderhoud heeft. Een tuin die wellicht nooit goed is aangelegd is een schandvlek voor je huis. Het is dan ook een goed idee om zo’n verwaarloosde tuin mooi opnieuw in te richten. Wellicht heeft de oude eigenaar wel zijn werk gehad aan de tuin. Een tuin kan dan bestaan uit een aantal mooie elementen. Deze elementen kunnen echter te lijden hebben gehad onder achterstallig onderhoud. Vooral bij een huis wat langere tijd heeft leeg gestaan voordat het werd verkocht is dit duidelijk te zien.

Je zal ervoor moeten kiezen om jouw tuin te laten ontwerpen en hem daarna te laten aanleggen. Dat ontwerp kan je nog zelf doen maar je kan het ook uitbesteden aan de

hovenier of aan een tuinarchitect. Deze zal kijken naar de afmeting van je tuin maar ook naar de ligging ervan. Afhankelijk daarvan zal een ontwerp worden gemaakt waar al jouw wensen en eisen in verwerkt worden. Zo’n tuin moet echt jouw droomtuin worden.

Om van droomtuin naar aanleg te komen zal je een hovenier moeten kiezen die jouw tuin komt aanleggen. Voor het beste resultaat is het absoluut aan te raden dat jouw tuin door een professional wordt aangelegd. Een professioneel aangelegde tuin is immers een post die direct de waarde van jouw huis verhoogt. Het is dus geen uitgave maar eerder een investering.
Je tuin aanleggen kan in een aantal prijscategorieën. Je mag dan denken aan een laag tarief voor een tuin die bestaat uit gazon en terras en hier en daar een border. Als je meerdere elementen in je tuin wil zoals een overdekt terras en bijvoorbeeld meerdere romantische zitjes en waterpartijen kom je in een duurdere prijscategorie uit.

Wij hebben voor jou uitgezocht hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn aan de aanleg van jouw tuin per vierkante meter. We keken daarbij naar de meest standaard elementen die mensen in hun tuin willen laten aanleggen.

Welke dienst wil je afnemen Wat zijn de kosten per eenheid
Tuinaanleg door een hovenier Tussen 50 en 100 euro per vierkante meter
Gazon laten aanleggen Tussen 6 en 11 euro per vierkante meter
Beplanting laten aanleggen Tussen 11 en 31 euro per vierkante meter
Bestrating laten aanleggen Tussen 49 en 149 euro per vierkante meter
Houten vlonders laten aanleggen Tussen 74 en 149 euro per vierkante meter
Houten schutting of sierhekwerk laten aanleggen Tussen 49 en 149 euro per strekkende meter

 

  • Als je handig bent. Je zou natuurlijk zelf je tuin kunnen aanleggen als je terugschrikt van de kosten van een hovenier. In dat geval zal je de materiaalkosten kwijt zijn zoals je ze in het bovenstaande schema ziet.
  • Als je liever alles uit handen geeft. Heb jij geen groene vingers en geef je liever de hele klus uit handen; dan huur je een tuinman of hovenier in. Je weet dan zeker dat jouw tuin snel en vakkundig wordt aangelegd en dat jij er snel van kan genieten.

Hoe is het prijskaartje van tuinaanleg per vierkante meter opgebouwd

Het prijskaartje van tuinaanleg per vierkante meter is bepaald door een aantal keuzes die jij maakt als je jouw tuin laat aanleggen. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe groot is je tuin. De prijzen die we aangeven zijn per vierkante meter. Het spreekt dan ook voor zich dat een grote tuin een stuk kostbaarder is om aan te leggen dan een kleine tuin.
  • Keuze 2: Hoe luxe wil jij je tuin hebben. Een basic tuin die bestaat uit een gazon, een terras en een paar borders is eenvoudig om aan te leggen door de hovenier. Hij zal dan ook het tarief hanteren voor het aanleggen van jouw tuin wat tegen de ondergrens aan zit. Wil jij meer elementen in je tuin hebben dan zal je meer per vierkante meter moeten neertellen.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de aanleg van je tuin door offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes van hoveniers op waar jij je voordeel mee kan doen. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Tuinaannemers vergelijken

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per tuinman in jouw regio. Vergelijk daarom in een keer tot 6 offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30%.