Kosten tuin uitgraven

Je eigen huis is een kostbaar bezit. Jij wil natuurlijk een zo mooi mogelijk huis. Daarnaast wil je ook een tuin die zo goed mogelijk onderhouden is. Een onderdeel van een tuin is je looppad of je terras. Het kan echter ook zo zijn dat jouw tuin verouderd is of dat hij nooit goed is aangelegd. Wat je dan ziet bij een tuin is dat de grond gaat verzakken en de tegels die erop zijn aangelegd verzakken eveneens. Gevaarlijke valpartijen en slippartijen bij nat of glad weer zijn het gevolg. Jij wil een tuin die mooi is aangelegd en die bovendien veilig is. In dat geval is het een goed idee om je tuin te laten uitgraven.

Hoeveel kost het om je tuin te laten uitgraven

Als jij optimaal gebruik wil maken van de ruimte in je tuin is het nodig dat deze een goede basis heeft. Zo’n basis zal doorgaans bestaan uit ophoogzand onder je bestrating en tuinaarde onder je plantenborders. Voordat je deze basis kan storten in je tuin zal de tuin echter moeten worden uitgegraven. Zo’n tuin uitgraven is een klus die je niet zelf moet gaan doen. Je zal zelf een grondbedrijf moeten inhuren om de tuin voor je uit te graven. Een tuin uitgraven is namelijk een heel intensieve klus. Het grondbedrijf zal komen met gereedschap waarmee ze de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Je mag dan denken aan een minigraver voor het uitgraven van de oude grond een shovel voor het afvoeren van de oude grond.
Ook het aanleveren van het ophoogzand en eventuele tuinaarde is iets wat je het beste gelijk door het grondbedrijf kan laten doen. Zij kunnen voor een aantrekkelijke prijs deze zaken in big bags kunnen aanleveren. Natuurlijk wil jij weten hoeveel het jou gaat kosten om je tuin te laten uitgraven door een grondbedrijf. We hebben deze kosten voor je opgezocht. We gingen er vanuit dat je ook gelijk je grond wil laten ophogen na de uitgraafwerkzaamheden.

Welke werkzaamheden wil je laten uitvoeren Per welke eenheid is de prijs berekend Wat is de prijs per eenheid
Je tuin afgraven ten behoeve van de aanleg van een looppad of andersoortig licht gebruik. Afgraafdiepte is 10 centimeter. Kosten inclusief aanleveren van ophoogzand en/of tuinaarde. Per vierkante meter Gemiddeld tussen 10 en 15 euro per vierkante meter
Je tuin afgraven ten behoeve van de aanleg van een oprit, terras of andersoortig intensief gebruik. De afgraafdiepte is 30 centimeter. Kosten inclusief aanleveren van ophoogzand en/of tuinaarde. Per vierkante meter Gemiddeld tussen 15 en 30 euro per vierkante meter
  • Als je niet bang bent om zelf je tuin af te graven. Heb jij de beschikking over een minigraver en/of een shovel, dan kan je zelf je tuin afgraven. Je bespaart je in dat geval de kosten van een grondbedrijf.
  • Als je alle werkzaamheden liever uit handen geeft. Wil jij je tuin laten afgraven maar heb je geen zin in de graafwerkzaamheden, dan besteed je de zaak uit. Je huurt het grondbedrijf in en betaalt de kosten per vierkante meter.

Hoe is het prijskaartje van een tuin uitgraven opgebouwd

Hoeveel het gaat kosten om je tuin te laten uitgraven bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt bij het uitbesteden van de werkzaamheden. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe groot is je tuin. Een grote tuin met meerdere vierkante meters zal je meer kosten om af te graven dan een kleine tuin waarbij maar een paar vierkante meter moet worden afgegraven.
  • Keuze 2: Woon je in een nieuwbouwhuis. In een nieuwbouwwijk mag je erop rekenen dat de grond per jaar een aantal centimeters verzakt. Dit komt omdat de grond hier nog moet ‘hechten’. Als je in zo’n wijk woont moet je waarschijnlijk wel meer dan eens je tuin laten uitgraven. Wellicht kan het grondbedrijf een stevigere onderlaag aanleggen waardoor je tuin minder zal verzakken na het uitgraven.
  • Keuze 3: Wil je gelijk laten bestraten. Als jij ervoor kiest om je tuin ook gelijk te laten bestraten zal dit je een flinke kostenpost extra opleveren. De stratenmaker of grondwerker die het grondwerk heeft gedaan is er dan echter toch al. Als jij de stenen voor je straatwerk regelt kan de grondwerker of stratenmaker gelijk verder gaan met de werkzaamheden. Het scheelt je weer een keer voorrijkosten.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de kosten van het uitgraven van je tuin door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button bespaar jij tot wel 40 procent op de kosten van het uitgraven van jouw tuin. Je krijgt dan vrijblijvend meerdere offertes toegestuurd.

Tuinaannemers vergelijken

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per tuinman in jouw regio. Vergelijk daarom in een keer tot 6 offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30%.