Houten schutting

houten-schuttingVandaag de dag kiezen de meeste mensen er voor om hun tuin af te sluiten van de buitenwereld. Dit kan op tal van verschillende manieren gebeuren. Het plaatsen van een houten schutting is tegenwoordig echter bijzonder populair. Een houten schutting heeft immers als voordeel dat ze over een natuurlijke uitstraling beschikt terwijl er ook nog eens een meer dan behoorlijke levensduur aan is verbonden.

Verschillende houtsoorten

Wanneer je er aan denkt om een houten schutting te plaatsen rond je tuin kan je een keuze maken uit verschillende materialen. We zetten deze materialen samen met hun eigenschappen graag even voor jou op een rijtje:

  • Geïmpregneerd hout: Dit tuinhout werd op speciale wijze bewerkt met een schimmel- en insectenwerende stof. Deze behandeling zorgt er voor dat het hout veel beter bestand is tegen de weersinvloeden. Hierdoor blijft ze haar optimale uitstraling behouden en wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. De gemiddelde levensduur van geïmpregneerd hout voor een houten schutting bedraagt zo’n 10 jaar.
  • Hardhout: De tweede mogelijkheid is meteen ook de meest duurzame. Je kan er voor de houten schutting voor je tuin immers ook voor kiezen om gebruik te maken van hardhout. We onderscheiden op dit vlak uiteraard verschillende mogelijkheden. Denk hierbij niet alleen aan eikenhout, maar ook aan mahonie, essen en teakhout. Hardhout is een ideaal materiaal voor een houten schutting omdat het nagenoeg onderhoudsvrij is en bovendien een prima levensduur heeft van 25 jaar.
  • WPC – Hout composiet: De derde mogelijkheid is in principe niet uitsluitend gemaakt van hout, maar van een combinatie van hout en composiet. Dit materiaal voor het verwezenlijken van een houten schutting heeft als sterke troeven dat het duurzaam en recycleerbaar is. Daarnaast vergt ze zeer weinig onderhoud en heeft ze een gemiddelde levensduur van ongeveer 25 jaar.
  • Douglas: Het vierde en laatste materiaal dat gebruikt kan worden voor een houten schutting is douglas. Dit materiaal beschikt van nature over een hoge duurzaamheid en is bijzonder sterk. Deze sterke houtsoort is verder eenvoudig te verwerken, maar wordt gekenmerkt door een iets beperktere levensduur van tussen de 10 en 15 jaar.

Welke houtsoort kiezen?

Het type hout waar je uiteindelijk voor zal kiezen is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is het natuurlijk zo dat de uitstraling wordt bepaald door het type materiaal, maar verder moet er ook rekening worden gehouden met het vereiste onderhoud. De ene houtsoort vereist immers meer of juist minder onderhoud dan een andere. Alleen door de verschillende mogelijkheden voor het realiseren van een houten schutting met elkaar te vergelijken kan je er zeker van zijn dat je uiteindelijk kiest voor de beste mogelijkheid op de markt.

Tuinaannemers vergelijken

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per tuinman in jouw regio. Vergelijk daarom in een keer tot 6 offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30%.