Tuinaanleg checklist

Je eigen tuin rondom je huis is een waardevol bezit. Het is dan ook de voornaamste reden waarom mensen hun flat of appartement verkopen en in een eengezinswoning trekken. Een tuin is ideaal om je terug te trekken in de beslotenheid van je eigen tuin terwijl je toch geniet van de buitenlucht. Ook voor gezinnen is het de oplossing als de kinderen groter worden en dagelijks naar buiten willen om te spelen. Een tuin is voor sommigen ook een bezigheid. Ze houden van tuinieren en kiezen er daarom voor om een tuin aan te leggen die ze kunnen onderhouden. Voordat je een tuin hebt die je kan gebruiken voor deze doeleinden zal deze  wel moeten worden aangelegd.

Waar moet je aan denken als je een tuin laat of gaat aanleggen

Als je een tuin laat aanleggen is het goed om je te realiseren waarvoor je de tuin gaat gebruiken. Is het vooral bedoeld als een speelplek voor de kinderen of is het voor jullie eigen gerief? Het is altijd goed om in de gaten te houden wie er gebruik van de tuin

zullen gaan maken. Je kan daar een hoop dingen op afstemmen. We hebben een checklist voor je samengesteld die jou helpt bij het aanleggen van een tuin. Dit deden we aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt als je een tuin laat aanleggen of zelf gaat aanleggen.

 • Keuze 1: Wat wordt het doel van de tuin. We noemden het al. Een tuin die vooral bedoeld is voor de kinderen moet een veilige ondergrond hebben. Rubbertegels zijn natuurlijk een optie maar tegenwoordig is er een discussie over de veiligheid van rubbertegels. Gras is wellicht een beter alternatief. Het dempt een eventuele val uit een speeltoestel en heeft geen schadelijke stoffen.
  Is je tuin vooral voor jullie eigen gerief, dan zullen jullie er waarschijnlijk comfortabel in willen zitten. Vraag je in dat geval af of jullie veel behoefte hebben aan privacy in jullie tuin. Hier kan je alvast rekening mee houden als je een schutting of een haag laat aanleggen.
 • Keuze 2: Wat wordt de stijl van jullie tuin. Je kijkt vast wel eens naar tv programma’s waarin de mooiste thema’s voorbij komen. Je kan kiezen voor een Aziatische tuin met mooie bijbehorende planten en sfeerelementen. Je zou ook kunnen kiezen voor een moderne tuin met trendgevoelige sfeerelementen van bijvoorbeeld sloophout of steigerhout. Een klassieke tuin met een standaard tuinset en eventueel een zonnebed is uiteraard ook een mogelijkheid.
 • Keuze 3: Welke elementen wil je in je tuin. Een tuin die je voor de kinderen laat aanleggen kan natuurlijk niet zonder speeltoestellen. Je zou nu allemaal plastic speeltoestellen kunnen aanschaffen maar je kan ook een mooi houten speeltoestel bouwen. Deze pakketten zijn kant en klaar te koop bij de bouwmarkt. Je kan ook een speeltoestel ontwerpen. Bevat een tuin een oude stevige boom; daar kan je een boomhut in bouwen. Een autoband als schommel is ook een heerlijk speeltoestel voor je kinderen.
  Is de tuin meer voor jullie zelf, dan wil je waarschijnlijk zaken als een vijver in je tuin hebben. Desgewenst kan je hier een idyllische waterval bij laten aanleggen. Een tuin die op zo’n manier wordt aangelegd zal meer onderhoud vergen van jou maar biedt je alle rust die je nodig hebt na een hectische dag.
 • Keuze 4: Wil je ook kunnen eten in je tuin. In de zomermaanden kiezen veel mensen ervoor om buiten te eten. Dit is niet alleen praktisch, het is ook nog eens heel gezellig en ontspannend. In dat geval moet er wel een tafel met stoelen zijn waaraan gegeten kan worden. Een beetje keukenprins of keukenprinses wil natuurlijk een buitenkeuken zodat er buiten kan worden gekookt.
 • Wil je planten in je tuin. Een tuin heeft planten nodig. Kijk vooral goed naar de windrichting waar jouw tuin op ligt. Een tuin die de hele dag zon heeft moet je met planten inrichten die daar tegen kunnen. Is er geen beschutting tegen de volle zon, overweeg dan om een paar bomen te laten planten die deze beschutting kunnen bieden. Bedenk je goed welke planten je in je tuin laat plaatsen. Giftige planten en kinderen zijn een slechte combinatie.
 • Wil je terras en looppaden in je tuin. Laat deze eerst aanleggen voordat je verder gaat met de beplanting en speeltoestellen. Kies ook hier weer voor het comfort.
 • Leg je jouw tuin zelf aan of besteed je het liever uit.

Lees ook: kosten hekwerken en alarmsystemen

Offertes opvragen

Als jij het aanleggen van je tuin het liefste uitbesteedt loont het om offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op bij lokale hoveniers. Jouw voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

 

 

Tuinaannemers vergelijken

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per tuinman in jouw regio. Vergelijk daarom in een keer tot 6 offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30%.