Boomverzorging 

boomverzorgingEr zijn heel veel interessante voordelen verbonden aan het plaatsen van één of meerdere bomen in je tuin. Wanneer je hier de ruimte voor hebt zorgen ze namelijk niet alleen voor verse zuurstof, daarnaast creëren ze ook een schaduwplek en verhogen ze de privacy van je woning. In principe kunnen we dus gerust stellen dat bomen een absolute meerwaarde vormen voor je tuin, maar ze vergen ook de nodige aandacht. Ben je eveneens van plan om bomen te plaatsen in je tuin of heb je reeds één of meerdere exemplaren? In dat geval is rekening houden met de informatie over boom verzorging in dit artikel beslist een aanrader.

Boomverzorging uitbesteden aan een hovenier

Lang niet iedereen beschikt over groene vingers of heeft de tijd om de bomen in zijn of haar tuin op gepaste wijze te verzorgen. Omwille van deze reden wordt er dan ook veelal voor gekozen om boomverzorging uit te besteden aan een hovenier. Deze hovenier beschikt over alle kennis die noodzakelijk is om er voor te zorgen dat de bomen in je tuin op zo optimaal mogelijke wijze kunnen worden verzorgd. Voor het laten toepassen van boomverzorging door een hovenier wordt gemiddeld een kostprijs in rekening gebracht van tussen de 35 en 45 euro per uur. Wil je deze kosten vermijden? In dat geval zal je toch zelf de handen uit de mouwen moeten steken!

Boomverzorging zelf uitvoeren

In principe is het uitvoeren van boomverzorging niet zo moeilijk als het op het eerste zicht kan lijken. Het eerste waar je rekening mee dient te houden is dat een boom altijd water nodig heeft. Dat vocht is nodig om er voor te zorgen dat de boom niet alleen kan groeien, maar ook bloeien. Bewatering voor een boom dient in verschillende omstandigheden te worden toegepast. Dit is niet alleen wanneer de boom groter wordt of in bloei staat, maar ook wanneer de temperatuur hoog is, de boom of de grond veel zon opvangt, er buiten de boom ook nog gras en planten in de directe omgeving staan en de boom wordt omringd door bestrating.

Uiteraard is het water geven van de boom niet de enige boomverzorging die moet worden toegepast. Om er voor te zorgen dat een boom haar optimale uitstraling verkrijgt is het namelijk eveneens noodzakelijk om ze te bemesten. Het bemesten van een boom kan gebeuren door middel van compost, organische mest of hoornmeel. In bepaalde gevallen wordt ook kalk gebruikt net als kunstmest. Let wel, wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van kunstmest kan in bepaalde gevallen schade worden aangebracht aan het milieu. De andere soorten bemesting hebben dan ook altijd de voorkeur.

Tot slot dien je er nog rekening mee te houden dat een boom ook tijdig moet worden gesnoeid. Hier kan soms aangepast materiaal voor nodig zijn. Denk hierbij aan een ladder, maar ook aan een hoogtewerker wanneer de boom er bijvoorbeeld reeds een behoorlijke levensduur op heeft zitten.

Tuinaannemers vergelijken

Aangezien het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per tuinman in jouw regio. Vergelijk daarom in een keer tot 6 offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30%.